Deg 33 - Bremen, verkenning
15 mei 2025 - Bremen, Duitsland
Kaarsje
Het is kwart over negen en we lopen langs de Wezer richting Kunsthalle. De terrassen zijn nog leeg want nog in de schaduw. We duiken de binnenstad in en worden overweldigd door de rijke architectuur uit vervlogen tijden. De Dom, het Rathaus en het Bürgerschafthaus (een soort provinciehuis) staan gebroederlijk naast elkaar. Bedelaars hebben zich al opgesteld aan de zonnige kant van de straat.
Natuurlijk laten wij ons fotograferen voor de Bremer Stadtsmusikanten. Midden op een plein staat Roland in volle wapenuitrusting. Aan zijn knieën heeft hij scherpe punten bevestigd. Geen knaap om ruzie mee te krijgen.
We zijn nog te vroeg voor het museum en dwalen door de wijk Schnoor met smalle straatjes, eeuwenoude huisjes, bloembakken en aardige mensen.
Precies om tien uur zijn we bij de Kunsthalle. Er is veel te zien maar slechts één Van Gogh en één Picasso. Verder van alles. En weer kom ik een Laatste Avondmaal tegen: een grote vogel zit in het midden en daaromheen twaalf figuren, waarvan één een duivel.
Na een bezoek aan vriend Lidl trekken we ons terug in ons appartement voor boterhammen en wat bezinning. Maar de stad roept ons en dus steken we de Wezer over en belanden we in het museum voor moderne kunst. Bij elke installatie hangt een uitleg en ik vraag mij af hoe die tot stand komt. Is de kunstenaar daarbij betrokken? En zou het leuk werk zijn die explicaties te schrijven?
Eigenlijk is er maar een werk dat me aanspreekt: een grote aluminium bak met 170 vakjes; in elk daarvan ligt een baksteen die op het Deense eiland Mohn in zee gevonden is. Allemaal zijn ze tot ronde vormen teruggebracht door de het rollen in de zee.
En weer kom ik Marilyn tegen, nu als boektitel. Maar het is slechts een boekomslag, de inhoud wordt aan de verbeelding van de toeschouwer overgelaten.
We dwalen weer door de stad en doen de Dom aan. Amper schilderijen hier, en zeker niet van heiligen want snel na de reformatie is de kerk in Lutherse handen gekomen. Maar wel kan je er een kaarsje branden hetgeen wij dan ook doen om een goede afloop van onze fietstocht af te smeken.

Dank Joost voor je intrigerende verhalen en originele verwoordingen. En jullie beiden zijn een lichtend voorbeeld voor jong en oud. Om niet altijd de weg van het gemak te kiezen, maar eenvoud trouw te blijven. Slechts Christoffel en Maria als metgezel. Of een blikje bier met een sinaasappel. Dit werkt tegen verpapping, die in ons welvarend wereldje maar al te vaak op de loer ligt.
groet en tot ziens!