Dag 34 —> Wergea - 38 km, 0 hm
16 mei 2025 - Zuiderburen, Nederland
Moin
Leuke dingen moet je op een mooi moment beëindigden. En dat is dus vandaag. Daarbij is de verwachte wind stevig en vanuit een ongunstige windstreek. Dus spoeden wij ons naar het station van Bremen. Er is veel ruimte voor fietsen in de trein en die wordt ook voor een groot gedeelte gevuld.
In Leer eindigt de rit want de brug die over de Eems vijf jaar geleden door een schip stuk gevaren is, is nog nooit hersteld en men verwacht dat de reparatie nog wel vijf jaar kan duren. Je zou denken dat Duitsland er weinig belang bij heeft. Jammer, laten we die centen voor de Lelylijn inzetten voor deze verbinding en onze oosterburen die brug kado doen. Waarschijnlijk kunnen we dat ook opvoeren als defensiekosten om zo tot de 5% van ons BNP te komen. Spoorwegen zijn immers een belangrijk strategisch goed.
Leer is een leuk stadje dat aan drie getijderivieren ligt. Dat zijn de Jümme die uitmondt in de Lede die op haar beurt weer uitvloeit in de Eems. Als we de Eems oversteken zien we aan de slikkerige zijkanten dat het laag water is. Troepen hongerige meeuwen zien we hier niet zitten, zouden ze het elders beter hebben of zijn de hapjes op deze slikken niet te slikken?
De mensen hier blijken te groeten met ‘moin’ wat net iets anders in dan het Groningse ‘moi’. Zo doe je op de fiets kennis op die je al autorijdend ontbeert.
In Nieuweschans aangekomen, staat de trein al op ons te wachten. We zijn de enige passagiers, zelfs een conducteur ontbreekt. Waarschijnlijk is er wel een machinist want nauwelijks gezeten begint de trein in gang te komen.
De trein rijdt maar tot het stadion van Groningen zodat we daar ook weer een fietstochtje hebben naar het hoofdstation. Rondom is de boel daar volgebouwd met beton en zelfs het stationsplein is niet gespaard gebleven. We zijn dan ook blij weer in ons Leeuwarder station uit te mogen stappen dat nog iets van zijn oude grandeur heeft weten te behouden.
Weer volgt een fietstochtje, nu naar Wergea. Ons huis staat er nog en de tuin tiert welig ondanks de droogte van de afgelopen tijd. We kijken op de teller en noteren 1656 kilometers. Tijd ook om onze lezers te bedanken voor hun opbeurende reacties, hun scherpzinnige notities en hun vriendelijk verwoorde correcties. Tot volgend jaar. Moin !

Dank voor de mooie verhalen en foto’s van jullie.
Mooie verhalen een mooie tocht.En ook een verstandige afsluiting. Met plezier gelezen en ook voorzien van prachtige foto's.
Groet Nico en Hennie
Dan gaat het ineens weer snel zeg.
Jullie stalen(of aluminium ?) rossen hadden vast al eerder dan vandaag de stal geroken en jullie hebben daar gehoor aan gegeven !?
Hoe dan ook geniet lekker na van de reis en van je eigen bed.
Welkom thuis!
Nu maar weer heerlijk tot rust komen in het mooie Wergea
Max Margje
Bedankt voor jullie verhalen en beelden. Wij ( Morag en Ik, hebben genoten.