Dag 8 —> Niort - 64 km
14 september 2024 - Niort, Frankrijk
Vandaag hebben we voorlopig afscheid genomen van de zee. De bedoeling is vandaag oostwaarts te fietsen tot Niort. De komende week gaan we dan pal noord tot Quisteham (328 km) dat iets boven Caen aan zee ligt. Vrienden van ons - Yvonne en Robbert - legden dit traject af in mei 2022. Van hun lenen we nu het routeboekje en lezen zo nu en dan hun verslag van die reis.
Het eerste deel van vandaag voert langs de Sèvre die zich soms toont als een dromerige vaart en dan weer meandert zoals het een echte rivier betaamt. Na La Vannea komen we terecht in een wonderlijk landschap dat een klein beetje aan de Friese Wouden doet denken. Maar hier geen ploegen die de houtwallen onderhouden of de knotwilgen bijsnoeien. Veel omgewaaide populieren liggen met hun wortelstelsel in verticale positie. Door de bomen zien we roomkleurige vleeskoeien gezellig grazen. Je kan toch beter vleeskoe zijn dan melkkoe bedenk ik. Maar gelukkig hoef ik niet tussen die twee te kiezen.
We volgen eindeloos de kronkelende rivier. Plotseling zijn we dan in Niort aangeland. We fietsen langs de immense Donjon en bereiken via steile straatjes ons onderkomen. M gaat op strooptocht voor lekkers en leeftocht terwijl ik het scheepsjournaal bijhoud. En dan krijgen we het mooie bericht dat onze drie dochteren alsmede Erik de Kardingerun hebben uitgelopen. Jonge helden, waar we nog veel van kunnen leren!

Veel plezier morgen en hopelijk kunnen jullie al dat stijgen en dalen kwiek het hoofd bieden.