Dag 3 —> Padua - 53 km, 10 hm
15 april 2025 - Padova, Italië
Transgender-puzzel
We worden wakker door brekerij in het aanpalende pand. Het is onderwijl bij achten en reden om de wereld weer te verkennen. We nemen afscheid van de huisbaas die ons vertelt dat hij blij is met de afbraak van dat krot want het is de bron van veel ongedierte. En of wij er vannacht nog last hebben gehad? Neen, wij hebben heerlijk geslapen!
Het regent, het mobiel staakt zijn kunsten en we trekken ons oliegoed aan. Dat is bij afstappen uitkijken geblazen met die regenbroek waarvan het laaghangende kruis de neiging heeft zich te vervlechten met het fietszadel. Al na 10 km ontwaren we een Familia - een filantropische inrichting verwant aan de Aldi en Lidl - waar we ons tegoed doen aan krachtige cappuccino en een kruimelige croissant.
Na Vicenza - een drukke overbevolkte stad - volgen we een fietspad dat door de dreven en over dijkjes voert en dan de slingerende Fiume Bacchiglione volgt. De bermen zijn uitbundig geel van boterbloem, paardenbloem en biggenkruid en dat alles gelardeerd met het paars van hondsdraf en veldsalie. Wit en rood ontbreken. Er is een theorie dat naar gelang de lente vordert, ook de kleuren veranderen. Eerst begint geel te bloeien, dan wit, gevolgd door rood en met paars als hekkensluiter. Als we vandaag ons oog sluiten voor het paars, dan kunnen we voorlopig in die theorie geloven.
De stadjes hebben allemaal slanke en hoge kerktorens. Een ervan staat vervaarlijk scheef en een ander torst de maagd Maria boven op het dak. Bij ons zouden ze daar een haantje plaatsen. We stoppen even bij een bankje met tafeltje voor een hapje banaan. Op een groot bord staat een plattegrond waar ik niks van begrijp. Bij nadere inspectie zie ik in een hoekje een kompasroos en het noorden blijkt dan rechts te liggen. Helaas heeft dat rare kaartbeeld zich in mijn hoofd genesteld en het is aan M te danken dat we toch het goede pad Padova-waarts weer te pakken krijgen.
Nu zitten we in een mooi appartement in Padua. Morgen gaan we hier de stad verkennen en laten Venetië schieten. Padua is beroemd om zijn universiteit uit het jaar 1222 en de Orto Botanico di Padova uit 1545. Die laatste staat morgen op het programma.
M werkt met haar biodiversiteitsgroep veel samen met botanist Gilberto Squizzato van de gemeente Leeuwarden. G is in Padua geboren en heeft een speciale theorie over de winterakoniet. Dit plantje is bij ons ook bekend als Aytta-blomke. Volgens G is het Viglius van Aytta geweest die bolletjes van deze plant vanuit Padua naar Friesland meegenomen heeft. DNA-onderzoek zou dit bevestigd hebben. V werd in 1507 geboren in Swichum en was een bereisd man die overal in Europa kwam en iedereen kende. Voor het oude postkantoor in Leeuwarden staat hij nog steeds en zal denken dat er niks veranderd is in de wereld.
Dan een beroep op de lezers voor iets waar ik niet uit kom. Het is het volgende puzzeltje: verander het woord DAME in HEER door steeds één letter te veranderen en daarbij te zorgen dat alle intermediairen geldige Nederlandse woorden zijn. Veel puzzelplezier wensen wij jullie.

Maar Demt lijkt me een zwakke schakel.😉
Ik vermoed dat met leeuwenhart het leeuwenbekje wordt bedoeld? En met introspectie inspectie? Niets zo verwarrend als een kaart waarbij het noorden niet boven ligt. Verder weet ik nog niet zo net of ik wel mee wil werken aan het veranderen van een dame in een heer. Liever omgekeerd: heer-heet-reet-remt-ramt-damt-dame. Bij mij worden dit soort puzzels altijd een tikje obsceen, sorry!
De huis-scrabbleregels zijn hier niet van toepassing, dus dankbaar gebruik gemaakt van de aanvoegende wijze.
Dame - Mede - Heem - Heer
Dus Heer werd:
Heer - Hare - Rade - Dame
Ik ga oliegoed ook toevoegen aan mijn vocabulaire. Hopelijk hebben jullie dat niet vaak meer nodig. Ben benieuwd naar Padua!