Dag 11 —> Faaborg - 50 km
12 mei 2026 - Nab Strand Camping, Denemarken
In Nederland is het code geel maar bij ons in Denemarken is het couleur geel. We fietsen in de stralende zon tussen de koolzaadvelden en verliezen bijna de grip op ons stuur omdat we bedwelmd raken door de zoete etherische oliën die zich in onze hersenpan ophopen. We hebben de tijd: voor de veerboot van 10 uur moeten we ons vreselijk haasten, dus maken we nog een grote bocht over het eiland Als zodat we om 11:30 de veerhaven in Fynshavn bereiken. Een Deense fietser helpt ons bij de kaartjesautomaat, we zijn nog niet helemaal volleerd in het Deens.
Geluidloos steekt de boot van wal: hij is elektrisch aangedreven en haalt zijn stroom uit een accu-pakket dat in 20 minuten volledig opgeladen kan worden. Een wonder.
Ooit - ik zat in een energie-groepje op de school waar ik les gaf - ging het over windenergie. Ik vertelde dat ik een schip gemaakt had dat voortgedreven werd door windenergie. Dat vond men erg interessant en men vroeg mij hoe ik dat voor elkaar gekregen had. Ik legde uit dat ik twee tiptanks van een Starfighter verbonden had en van een dek voorzien had. “Midden op het schip had ik een een grote stok verticaal neergezet en daar aan ook een zijstok bevestigd. Daaraan bevestigde een grote lap. . . . .”. Ik werd onderbroken door een van de dames die riep: ”een zeilschip”. Ja, dat klopte.
We zijn op het eiland Funen aangekomen, bekend om zijn rozen. M en ik doen een wedstrijd wie het eerste die rozen ziet maar die zijn in geen velden of wegen te bekennen. Wel veel koolzaad. Wat doen die Denen daar allemaal mee?
In Faaberg bezoeken we de Lidl. Ik bewaak de fietsen terwijl M binnen haar slag slaat. Ze heeft carte blanche gekregen en ik ben benieuwd wat ze allemaal ingeslagen heeft.
We komen aan bij ons onderkomen, 5 km voorbij Faaborg. De eigenaar is enigszins verrast door onze komst terwijl het seizoen nog niet begonnen is. De man blijkt kunsschilder te zijn en binnen treffen we diverse schilderijen aan waarvan we vermoeden dat die van hem zijn. M moet er maar een fotograferen voor dit verslag.
Over het vorige CC: de oplossing was “1”, dus het cijfers één. Ja dat stond ook al in het diagram, dus je hoefde eigenlijk nix in te vullen. En als je dat eenmaal weet, is het een kwestie van googelen. Nu is Een een Drents dorp en dan weet Wikipedia raad: omdat er over dat dorp zo weinig te vertellen is, gaat het lemma op Wiki uitvoerig in op kapper Marienus van Rooyen die klanten uit de hele wereld in Een ontving en ze weer naar huis stuurde met een prijzig haargroeimiddel. En toen zijn beroemdheid in beruchtheid dreigde te veranderen koos hij het hazenpad naar onbekende bestemming. Nooit kwam Kapper van Rooyen weerom.

" Babettes feast " 1978 .