Dag 10 —> Sønderborg - 50 km
11 mei 2026 - Sønderborg, Denemarken
Het is koud maar droog. De wind is NW 1 à 2 Bft dat straks in ons voordeel zal zijn als wij oostwaarts gaan afbuigen. Maar eerst rijden we pal noord naar Flensburg. Het scheepsmuseum is gesloten zoals alle musea in de wereld op maandagmorgen, maar toch kunnen we over het terrein fietsen en zien knappe staaltjes van houtreparatie aan schepen met grote gaten in de romp.
Na Flensburg buigt het fietspad naar het oosten, we passeren een beekje en zien wat houten gebouwtjes die ooit dienst deden voor de douane. We zijn in Denemarken! Het pad slingert in horizontale richting wat leuk is maar ook in verticale richting wat vermoeiend is.. Er begint een schraal zonnetje te schijnen, de wind komt schuin van achteren en we oefenen Deens door elk opschrift proberen te begrijpen. Het vakantiegevoel lijkt vat op ons te krijgen.
Vlak voor Sønderborg stoppen we op een heuvel waar ooit een fort stond dat in 1870 door de Pruisen ingenomen is. Die Pruisen verwoestten het fort en richtten er een herdenkinszuil op die tot 1946 stand heeft gehouden. Toen is het door onbekenden gesloopt. De Denen hadden genoeg van germaanse gedenktekens.
In Søndersburg overnachten we in de kazerne, nu een onbemand hotel. Het is verboden fietsen te stallen in de brede gang, dat mag niet van de brandweer. Maar om van de gang naar buiten te lopen moet je een code ingeven (vijfmaal 8 of achtmaal 5, ik weet het niet meer. ‘k Moet dat nummer toch naar op mijn hand schrijven voor het geval er brand uitbreekt.
Morgen zouden via het eiland AErø naar Funen gaan, maar de veerboot ligt in reparatie. Dan maar direct naar Funen met het veer van Fynshavn naar Bøjden. We gaan zo meteen de planning maken. Maar eerst nog een heerlijke maaltijd hier op de hotelkamer: Knorr pasta met de schone naam Creamy Pesto. Heet water - dat we produceren met onze dompelaar - gieten we in de beker net tot de maatstreep en wachten vervolgens 5 minuten. Dan is het klaar en hoeven we vanavond niet mee de deur uit. We zijn tenslotte de hele dag al de deur uit geweest.
Over het CC van gisteren: de oplossing was “8” waarbij een acht met stuurman samen dus een ploeg van 9 mensen betekent. En de dienstplichtig soldaat JV stond zo nu en dan op wacht maar gaf bij elk appel acht.

Worden jullie morgenochtend gewekt voor het appèl? 6.00 uur dacht ik .
Groetjes