Dag 7 —> Glückstadt - 55 km

8 mei 2026 - Glückstadt, Duitsland

De zon straalt en ondanks een koele tegenwind is het mogelijk zonder jas te fietsen. We volgen de min-of-meer rechte koers van Google Maps omdat de route die Mooi Kopenhagen ons voorschotelt, lijkt op die van een schip dat tegen de wind in kruist. Daardoor missen we wel de hanzestad Stade maar hebben wel weer extra tijd voor Glückstadt, ons doel voor vandaag.

Halverwege steken we de Oste over en zien 100 meter verder het Schwebefähr tussen Hemmoor en Osten. Aan een reusachtige portaalkraan hangt een stuk wegdek dat heen en weer zweeft. Door onze Google planning zijn we dus ook verstoken van dit wonder.

We bereiken de Elbe en steken over met een van de vier ponten die elkaar behoorlijk in de weg zitten omdat het laag water is. De boten kunnen maar één richting op varen zodat ze steeds moeten draaien binnen de beperkte ruimte van de aanlegplaatsen.

De oversteek duurt misschien wel 20 minuten en we zien hier de Elbe veranderen in een getijdenlandschap waar boeien doods op zandplaten liggen te rusten als logge zeeleeuwen.  e zon schijnt en van welbehagen verzadigd bloed doorstroomt mijn aderen.

Aangekomen doe ik een dutje terwijl M op verkenning gaat in de stad. Ze komt met gunstige berichten weerom en ik begin aan dit dagverslag.

Dan over de puzzel. Via andere kanalen ontvingen we ook inzendingen waarbij @nnet, Minke en Freek toppers zijn. En de oplossing was natuurlijk de “V”, het bekende gebaar van Churchill voor Victory. En de V sein je in Morse als …_ en het klinkt precies als het begin van de vijfde symfonie van Beethoven.

Dus puzzelaars, veel kracht wensen wij u toe met het CC van vandaag.

1. @nnet:
    Veel glück uiteraard in Glückstadt
  2. Vera Veerman:
    8 mei 2026
    Dacht even dat jullie in Duckstad waren gearriveerd
  3. Roos:
    8 mei 2026
    Ik las ook Duckstad en ik dacht het peace-teken, geen idee of die op het toetsenbord kan. Peace van Churchill en in die stippen zag ik erwten; peas 🤣
  4. Freek:
    8 mei 2026
    Wij zijn met dat zwevende wonder overgezet, heel bijzonder. Hemmoor kent nog iets bijzonders, de Kreidesee. Daar is meer dan een eeuw krijt gedolven, en direct verwerkt in de cementfabriek op de bodem van de groeve, totdat ze in 1976 het onderspit dolven in de concurrentie met de Amerikaanse cement industrie. De groeve is vol grondwater gelopen wat resulteerde in een van de diepste baggermeren van Europa, en nu een populaire duiklocatie. Er is een camping, wij hebben daar gelogeerd en nog gezwommen. Daar ervaarde ik voor het eerst hoogtevrees tijdens het zwemmen. Het is kristalhelder water en ik zag 30 meter onder mij de oude toegangspoort naar de fabriek, aan de rand van een peilloze afgrond. Ik durfde die grens niet over te zwemmen
  5. Freek:
    8 mei 2026
    Of het nog zo is weet ik niet, maar je kon met een (mini) duikboot naar de diepte afdalen voor €300