Dag 5 —> Bremen - 45 km
6 mei 2026 - Wildeshausen, Duitsland
Op de overloop van ons appartement zien we een groot schilderij hangen waar wij beiden op afgebeeld staan toen we nog jong waren. Dat willen we jullie niet onthouden. Dan storten we ons de koude en nattigheid in. Al snel fietsen we in de mooie natuur en door een lekker rugwindje nemen we de regen maar op de koop toe. De voorspelling was noord-oost maar kennelijk heeft het weer zich bedacht. We moeten niet te snel, anders komen we veel te vroeg aan bij de Bremense Vriend van de Fiets.
Na een half uur consulteert M haar i-phone en constateert dat we weer op weg naar huis zijn. Dikke mispoes! Dus gaan we overstag en koersen nu op de grote stad Bremen af waar we redelijk vroeg arriveren bij de heer Konig, zelf ook een fietser.
We lopen naar het centrum, fotograferen de Bremer Stadsmuzikanten als bewijs dat we hier gearriveerd zijn en besluiten weer terug te keren naar ons logement; het is toch nog weer 2 kilometer. We komen langs een museum met werk van Paula Modersohn-Becker en aarzelen. We hebben nog 20 minuten voor sluitingstijd en besluiten toch maar door te lopen. We ontdekken de Bottcherstrasse, een straat vol musea, galeries en sculpturen. Door honger en slaap gedreven spoeden we ons echter huiswaarts. Bij de Rewe slaan we sla en opwarmeten in. Bij de kassa zie ik een echte Nuts liggen, een reep jeugdsentiment waarvoor E 1.25 gevraagd wordt. Dapper laat ik het lekkernij liggen maar M kan zich niet inhouden en graait een flesje Jagermeister mee. (Umlauts en ringel-essen beheers ik nog niet op het losse keyboard waarmee ik dit verhaal op mijn i-phone typ).
Onlangs was ik aan het googelen op het Casimir-effect en kwam zo op Niels Bohr terecht met wie Casimir ook samengewerkt had in Kopenhagen. In die jaren onderzocht Bohr wie bij een pistoolduel in het voordeel is. Bohr had veel westerns gezien en opperde het idee dat degene die het eerst zijn revolver trekt in het nadeel is. Bohr liet studenten uitvoerig duelleren met houten pistolen en zijn waarnemingen bevestigden zijn theorie. Later is dit bekend geworden als het Gunslinger-effect. Dus reatie gaat sneller dan actie en de reactie wordt ook anders aangestuurd,. Actie komt vanuit de hersenen en reactie uit het ruggenmerg.
Dan de CC van gisteren. Antwoord is 7. Over het dorp tussen Hamburg en Bremen: dat was Zeven en lezer Freek gaf het antwoord dan ook lekker cryptisch: ‘een week’. O ja, muggen ziften, dat is muggen zeven.
En in het vervolg wordt eerst het verhaal gepubliceerd en daarna pas de foto’s. Reden is dat de vorige keer bij het toevoegen van de foto’s de Reislogger op tilt sloeg en ik het hele verhaal opnieuw in moest intikken.

Jullie schilderij jeugdsentiment wat mooi
Waar fietsen jullie na Bremen naar toe richting Denemarken?