Dag 31 —> Wittenberge - 81 km

1 juni 2026 - Wittenberge, Duitsland

Gisterenavond maakten we nog een rondje te voet door Tangermünde. De stad is nog helemaal ommuurd. Vanaf het haventje aan de Tanger (die even verderop in de Elbe uitmondt) heb je een mooi gezicht op de bakstenen verdedigingswal. Op elke hoek van de stad staat een toren en een ervan  vonden we eigenlijk onhandig hoog als defensiemiddel. Maar die bleek ook de functie te hebben als loodtoren: bovenin werd gesmolten lood gedruppeld dat onderweg naar beneden een mooie bolvorm aannam en tijdens die reis ook stolde. De loodkogels werden opgevangen in een bak water. Voor de geïnteresseerden:  Wikipedia weet meer te vertellen over loodtorens.

Onderwijl is het maandag en we zetten koers naar Wittenberge (niet te verwarren met Lutherstadt Wittenberg. We rijden tussen de landerijen met uitgebloeide koolzaad. De gouden glans heeft plaats gemaakt voor een soort legergroen en de harmonische geuren van weleer zijn vermengd met dissonanten. Maar het bederft ons plezier allerminst, het is zonnig en redelijk koel.

Eindelijk na 30 km bereiken we Hansestadt Havelberg dat grotendeels ligt op een eiland tussen de Elbe en een zijstroom. Koffie, daar waren wij aan toe en het krachtige brouwsel dat wij consumeren geeft ons weer moed, kracht en vertrouwen om de tocht voort te zetten. Voor een groot deel verloopt de Elberadweg bovenop de dijk en daarmee vangen we wel wat extra tegenwind maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het mooie uitzicht.

We steken een brug over een zijrivier over en passeren een gigantische monoliet: het is de voormalige oliemolen. Hier werd alle  kool- en raapzaad uit de wijde omgeving vermalen, zo schat ik het in. We zijn dus in Wittenberge en via een aantal hobbelige keienwegen bereiken we een appartement dat zelfs met een wasmachine uitgerust is. Bijna al onze kleding verdwijnt erin en komt er hopelijk weer gekuist en frisruikend weer uit over een half uur.

Nu het CC van gisteren. Op een klok staat de I tegenover de VII. Lezeres Iris had dat door, anderen moest ik een hint geven. Maar hoe zit het dan met dat element? Het periodiek systeem bevat circa 130 chemische elementen waarvan het merendeel een twee-letter-symbool heeft. Een stuk of tien echter hebben een aanduiding van slechts één letter en die kan je allemaal nageen. Tenslotte kom je uit bij de I die voor jodium staat. Een oplossing van jodium in alcohol heet jodiumtinctuur en is een bekend ontsmettingsmiddel voor huid en wonden. Maar jodium heet in het Nederlands ook gewoon jood. En Joodse jongetjes worden op de achtste dag na hun geboorte besneden door de moheel. Zo is de puzzelcirkel weer rond met de letter I.

1. Vera Veerman:
    1 juni 2026
    Daar was ik echt nooooit opgekomen, vrees zelfs met hints niet haha, maar leuk issie wel en daarmee is dit cirkeltje ook rond! Jullie gaan per dag sneller en verder lijkt t. Jullie komen vast Beresterk en zonder blessures terug. Ik ga in de zomer een klein fiets vakantie doen met Stijn en Elin, zonder blog maar hopelijk ook zo leuk als jullie avonturen (afgezien van Kopenhagen), toedeloe
  2. David en Iris:
    2 juni 2026
    Haha, die uitleg had ik wel even nodig voor het besneden element! Wel leuk zo'n niet voor de hand liggend doordenkertje... Nu maar weer studeren op die van vandaag. Hopelijk geen code geel daar, en alleen maar gele velden!