Dag 22 —> Güstrow - 58 km
23 mei 2026 - Güstrow, Duitsland
Gisterenavond hebben we een wandelingetje gemaakt langs de Warnow, een rivier die zich hier tot een zeearm verbreed heeft. Aan de oever staat een gigantische hijskraan naast een nog groter reuzenrad. Het is kermis maar dan zonder muziek en dat is een prijzenswaardig gebeuren. Wel tien kraampjes verkopen gebakken champignons. In een ballentent staan tien wc-potten waarvan het deksel op en neer gaat. Je moet je ballen daarin mikken. Ik zag geen klanten. Aan het water is het een gezellige boel. Groepjes jongeren zitten rondom een kratje bier te keuvelen, in de ene hand een fles en in de andere een pizzapunt.
Als het begint te schemeren keren we terug naar ons TBR-onderkomen. Het reuzenrad is met tienduizend gekleurde lampjes verlicht en geeft een lichtshow ten beste. Net vuurwerk maar dan zonder al die vervuilende chemie in de lucht
We worden gewekt door een gulle zon en spoeden ons naar Maria en Christoffel die geduldig op ons hebben staan wachten in de kelder. We trekken er op uit met blote armen en benen. Al na drie kilometers ontdekken we een bakker die heerlijke bolletjes heeft alsmede versterkende filterkoffie.
We doen vandaag rustig aan, we kunnen pas om drie uur terecht bij Pension Weinberg en hebben alle tijd. We fietsen de Radweg R1 naar Berlijn en komen regelmatig vakantiefietsers tegen. De route voert ons weer tussen eindeloze koolzaadvelden maar het geel is aan het verdwijnen en de geur wordt penetranter. Soms zien we een ree met zijn kop er bovenuit steken.
De laatste kilometers gaan over een fietspad naast een kanaaltje. Dan duiken we het stadje binnen en slaan bij de REWE wat voorraad in voor zondag en maandag. Pinksteren is in aantocht en dan zijn hier de winkels dicht.
Met de toegezonden code openen we de grote sleutelkast van Hotel Weinberg maar sleutel nummer 19 ontbreekt. Het blijkt dat die kamer ingenomen is door iemand die dat deed omdat haar eigen kamer nog niet schoon was. Door bemiddeling van de schoonmaker - die geen Duits beheerst wat de communicatie enigszins bemoeilijkt - weet M de kamer toch terug te veroveren. Het is een prima onderkomen met twee luie stoelen. En van de mevrouw die onze kamer aanvankelijk confiskeerde, krijgen we twee flesjes Rotkäppchen, een vruchtendrank van zwarte bessen. Het smaakt prima. Buiten zingt een merel en we vragen ons af of er in een wereld zonder vogels te leven valt.
Dan het CC van gisteren. We kregen goede inzendingen van lezers die hun klassieken kennen. Ja het was “ ‘n Beetje, verliefd is iedereen wel eens, dat weet je”. Hiermee werd Teddy Scholten in 1959 winnares van het Eurovisiesongfestival. Ik weet niet of ik het toen gezien heb; ik vond dat songfestival toen al een oude-taarten-programma. Maar dat “beetje” is dus de oplossing: de kleine letter b dus.
En met die b beginnen veel ronde lichaamsdelen: borsten, buste, boezem, billen, ballen, je boze bolletje en je buik. En als ze goed gevuld zijn er natuurlijk ook nog de blaas en baarmoeder. Dat zijn dus allemaal bolle lichaamsdelen, maar als rond het criterium is dan hebben we ook nog botten, benen, bovenarmen en bloedvaten. Discutabel zijn bulten (van muggen), blaren en builen. En mogelijk vergeet ik nog het een en ‘t ander, bijvoorbeeld bloedcellen. En de bierbuik!

En bij het opstaan direct weer een Roodkapje!