Dag 9 —> Oeversee - 70 km
10 mei 2026 - Oeversee, Duitsland
Het hangend wegdek is net aan de overkant gearriveerd en wij wachten op de terugkeer. M raakt aan de praat met een dame die ook het Kieler kanaal over wil steken. M vertelt haar dat dit de eerste keer in haar leven is dat ze zulk een tochtje met een Schwebefähr maakt. De dame zegt dat dat dan wel een leuke ervaring voor haar is. Ik zeg met bezorgde stem: “Aber wir haben doch ein bischen Angst”. De dame probeert ons gerust te stellen, maar ik zeg: “Besser die Auge sofort zu zu haben”. En de dame zegt dat dat helemaal niet nodig is. En dat blijkt want de overtocht verloopt rustig en duurt slechts 2 minuten.
Om iets tijd te winnen doen we de eerte 20 km volgens Pocket Earth en besluiten dan onze fietsroute te volgen die nu via de Ochsenweg loopt wat een onderdeel is van een Jacobsroute naar Santiago de Compostella. Het is een zandweg waar op zich nix tegen is: er zijn schitterend harde zandpaden die niet onderdoen voor schelpen, beton of asfalt. Maar deze weg bestaat uit mul zand en na een kwartier ploeteren besluiten we terug te keren en een stuk grote weg te volgen.
Halverwege eten we een paar boterhammen. Gezeten op een bankje kijken we uit op een meer. Aan de overkant ligt Sleeswijk. We schieten op en volgen nu weer de ‘Mooi Kopenhagen’ route. Landelijke weggetjes, stukjes golvend bospad en een heidepad wisselen elkaar af. Bij Grönshoy zien we grafheuvels die zeker tien meter hoog zijn, veel hoger dan onze grafheuvels in Drenthe.
Aan de Sankelmarker See nabij Oeversee bereiken we onze herberg. We binden Christoffel en Maria vast aan het fietsenrek, vannacht moeten onze lievelingen helaas buiten staan. Ze kunnen er tegen.
We bekijken languit op bed onze mail. M straalt: ze krijgt bijzondere gelukswensen omdat het Moederdag is. Ik open mijn mail en zie dat G een oplossing heeft voor de K van HARK. Ze denkt aan aan karwij. Ik besluit de AI van Google te hulp te roepen. Die zegt dat het koolzaad is. Dat gewas heeft twee funties: het levert koolzaadolie en is bovendien een nuttig wisselgewas.
Ik reken de totaal afgelegde kilometerstand uit aan de hand van de dagwaarden en kom uit op 597 km. Dat lijkt veel, maar van klimvriendin T hoor ik dat haar vriend AJ vorig weekend 600 km fietste binnen 40 uur. Wij deden er 9 dagen over. Baas boven baas.
Over het CC van gisteren, de oplossing was ‘W’. Oliver Sachs schreef ‘Uncle Tungsten, memories of chemical boyhood’ welk boek in Nederland verscheen onder de titel ‘Oom Wolfraam en mijn chemische jeugd’. Sachs was in zijn jeugd een fervent chemicus en (voorzover ik het mij herinner) kreeg hij van zijn oom een stuk wolfraam (E: tungsten). Het chemische symbool voor dat metaal is W. Wolfraam heeft het hoogste smeltpunt van alle metalen en wordt toegepast als gloeidraad in gloeilampen. Over Sachs is veel te vertellen als gewichtsheffer, als psychiater, als schrijver en als fantast. Maar daarvoor is deze reislogger niet bedoeld.
Nu over die andere W. Dat is het elektrische symbool voor Watt. Het zit zo: vermogen = energie / tijdseenheid. De eenheden zijn respectievelijk Watt, Joule en seconde, dus W=J/s. In het publiek domein wordt vreselijk geklungeld met deze begrippen: alles wordt door elkaar gehaald. Ik laat het daar maar bij. Veel succes met de CC van vandaag!
Toon:10 mei 2026Het geeft geen pas om meer dan een halve eeuw later meester Juttes’ capaciteiten ter discussie te stellen! Heeft hij niet de grondslagen gelegd voor datgene wat wij nu zijn?
Vera Veerman:10 mei 2026Een schwebefahr, ik had er nooit van gehoord en heb net eens uitgebreid foto’s bekeken via Google; geinig wel!
David en Iris:10 mei 2026Die cryptogrammen worden steeds moeilijker, dat fietsen doet de hersentjes goed merk ik wel!