Dag 28 —> Lutherstadt Wittenberg - 80 km, 11 hm
10 mei 2025 - Arzberg, Duitsland
De gierpont
We steken welgemutst van wal. De hemel is blauw met wollige stapelwolkjes en het is beduidend minder koud dan de vorige dagen. Helaas waait de wind ons precies tegemoet wat in ieder geval voor een frisse neus zorgt.
Amper vijf kilometer op pad passeren we een kerkje dat speciaal fietsers verwelkomt. We treden binnen om iets wijwater te zoeken voor Christoffel en Maria, maar zulks blijkt hier niet voorhanden want het is een protestants kerkje. We bevinden ons nu tenslotte in het achterland van Luther.
De Elbe slingert hier door het vlakke land en daarom wordt de rivier binnen de perken gehouden met hoge en brede dijken op ruime afstand van de rivier. Fietsend kan je kiezen tussen de linker- en de rechteroever en wij volgen de linkerkant. Soms gaat onze route vlak onder de dijk maar ook vaak rijden we temidden van gerst- of koolzaadakkers op kilometers afstand van de dijk. In de berm ontdekken we de eerste bloeiende brem die het geel in ere moet houden als het koolzaad er straks mee ophoudt.
Veertien kilometer voor Wittenberg steken we de Elbe over met een gierpont. Deze pont is nog een origineel exemplaar want hij heeft geen motor. De veerman vertelt ons dat het een Nederlandse uitvinding is. Motorloosheid maakt zo’n pont wel wat traag wat een probleem zou kunnen zijn bij drukte op het water maar op dit deel van de Elbe hebben we nog niets van scheepvaartverkeer kunnen ontdekken. Bij ons in den lande zijn gierponten daarom altijd met een dieselmotor uitgerust. Varen met ondersteuning.
Ons appartement is een grappig bedenksel van een keukentje annex eetkamertje. Met een trap komen we in een zitkamer met in de hoek de bedden. Voor douche en toilet moet je buitenom. We redden ons wel..
Nu in Lutherstadt
het fietsen gaat voorspoedig
met die nieuwe paus
- — - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
En dan nog een reactie op de vraag van A of het bombardement op Dresden wraak was. (Deze reactie heb ik al tweemaal in het betreffende kader getypt, maar die is ook tweemaal zomaar verdwenen. Vandaar dan maar voor de derde keer en nu op deze plaats.)
Het was Hitler die met bombardementen op steden begon (Rotterdam, Coventry) en gedurende de hele WO II was Londen doelwit voor zijn V1 en V2’s. Je zou de bombardementen op de Duitse steden door de US Air Force (USAF) en de Britse RAF dus vergelding kunnen noemen en gezien de omvang natuurlijk ook als wraak.
Aanvankelijk waren de doelen van het Bomber Command van de RAF Duitse industriële complexen. Als de fabrieken niet meer draaiden zou er snel een einde aan de oorlog komen, zo dacht men. De successen vielen echter tegen, de Duitse luchtafweer werd doeltreffender en het bombarderen van fabrieken eiste bovendien nauwkeurigheid waardoor de Lancesters lager moesten vliegen en daardoor kwetsbaarder werden.
Als Plan A mislukt ga je over op Plan B. Bombarderen van steden was makkelijker. Dat kon van grote hoogte gebeuren en steden waren ‘s nachts ook makkelijker te vinden, zeker als ze aan grote rivieren lagen. Maar dan moesten deze missies wel een doel hebben en dat doel werd dan ook gevonden: demoraliseren van de bevolking en hopen dat de bevolking zich tegen Hitler zou keren. Dit is niet of nauwelijks gebeurd: de bombardementen leidde ook tot haat tegen de Britten en Amerikanen. Maar uiteindelijk werden de Duitsers liever ‘bevrijd’ door de geallieerden dan door de Russen.
De bombardementen op de steden hadden trouwens ook wel een militaire component: het legde zodanig beslag op de Luftwaffe dat deze veel taken aan het front niet kon uitvoeren. En voor acties boven Engeland was helemaal geen sprake meer. En dan ook nog: dode jongetjes kunnun geen soldaat meer worden en dode vrouwen kunnen geen jongetjes meer baren,
In Friesland staan op diverse plaatsen gedenktekens voor neergeschoten bommenwerpers van de RAF. Zo uit mijn hoofd betreft het vooral vliegtuigen die op hun terugtocht waren. Op een info-bord zijn dan de bemanningsleden afgebeeld: vaak nog jongens. En ook de missie wordt vermeld en altijd betrof het aanvallen op havens en industriële complexen in Noord-Duitsland. Maar nergens heb ik gezien dat de vliegtuigen terugkwamen van een brandbombardement op woonwijken in Hamburg. En je vraagt je af: klopt dat wel?

De beschreven belevenissen en de mooie bijgevoegde foto's vragen erom om jullie te blijven volgen.
Fijn dat jullie beter fietsweer hebben dan in Nrd. Italie. Ziet er goed uit.
Groet en een mooie voortzetting van de tocht.